Moslim zijn
Iedereen die in Allah en in zijn eenheid gelooft en gelooft dat Mohammed (vzmh) Zijn dienaar en boodschapper is wordt gezien als moslim.

Verstandig en bewust zijn
De persoon moet geen geestelijke problemen hebben en de leeftijd van de puberteit hebben bereikt. Als iemand hadj verricht en deze twee eigenschappen zijn niet aanwezig, dan wordt zijn ibadah wel geaccepteerd maar zij hoeven de hadj niet te verrichten.

Niet afhankelijk zijn
Je bent vrij als je geen toestemming hoeft te vragen van anderen of als je onafhankelijk bent. Ambtenaren worden buiten beschouwing gelaten. De slaven in de tijd van slavernij, gedetineerde of vluchtelingen behoren tot de groep die afhankelijk zijn.

Ihram aantrekken
De eerste verplichting van de hadj is dat je de ihram gaat aantrekken. Ihram is een kledij die men aantrekt tijdens de hadj en oemrah. Daarnaast zijn bepaalde handelingen verboden tijdens de periode dat men in ihram gekleed is die in het normale dagelijkse leven wel waren toegestaan. De mannen bedekken hun lichaam met twee naadloze doeken en vrouwen kleden zich in normale kleding. Daarna spreken ze hun intentie voor de bedevaart uit.
elbiselerini giyerek Hac veya Umre için niyet ederler.

Bezoek aan Arafat
Belangrijke onderdeel van de hadj is het bezoeken van Arafat. De profeet (vzmh) zei: ‘Hadj is Arafat.’ Binnen de grenzen van Arafat verricht men de gebeden.

Verrichten van Tawaf
Een ander onderdeel van de hadj is dat je vanaf de eerste dag van het Offerfeest de verplichte tawaf om de Kaba verricht. Zonder een geldige reden is het niet toegestaan om dit uit te stellen tot na de 3de dag van het Offerfeest. Deze tawaf wordt ook wel ‘de bezoekers tawaf’ genoemd.